Sıkça Sorulan Sorular
Kombi çeşitleri nelerdir?
Kombiler, atık gazı tahliye sistemine göre ikiye ayrılırlar.
Bacalı tip kombiler,
Hermetik tip kombiler.
Ancak günümüzde bacalı kombilerin kullanımı son derece azalmış olup yaygın olarak Hermetik kombiler kullanılmaktadır. Hermetik kombiler, daha güvenli ve verimli olması sebebiyle tavsiye edilmektedir.
Ayrıca kombiler, ısıtma tekniğine göre de ikiye ayrılırlar.
Klasik (konvansiyonel) kombiler.
Yoğuşmalı kombiler.
Yoğuşmalı kombiler klasik kombilerden daha verimlidir. Yüksek verim değerleri (%109'a varan) sayesinde daha az tüketim ve daha az atık gaz emisyonu ile çevreci olan yoğuşmalı kombiler, gelişmiş ayar özellikleriyle de konforlu ısınmayı kullanıcılara sunmaktadır.
Kombi kullanmanın avantajları nelerdir?
Kombi sistemleri bağımsız ısınma konforu sağlamaktadırlar. Kullanıcılar istedikleri sürede istedikleri kadar ısınırlar. Kombiler, merkezi sistemlerin aksine kullandığınız kadar yakıt parası ödemenize ve bireysel tasarrufa olanak sağlar. Ayrıca sıcak kullanım suyu ısıtmasında da kullanılan kombiler ile sıcak su için ayrı bir cihaz (şofben, termosifon, boyler v.s.) kullanmanıza gerek kalmaz.
DemirDöküm kombiler kaç yıl garantilidir?
Kombilerimiz T.C. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı direktifleri doğrultusunda 2 yıl cihaz garantisine sahiptir.
Hermetik/Bacalı kombi arasındaki fark nedir?
Bacalı kombiler, yanma için gerekli olan havayı monte edildiği mahalden, hermetik modeller ise özel atık gaz boru donanımı sayesinde direkt dış ortamdan alan cihazlardır. Bu sebeple bacalı kombilerin monte edileceği mahaller için bazı sınırlayıcı havalandırma şartları mevcut olup, montaj ve kullanma kılavuzlarımızda bu bilgiler tüm detayları ile verilmektedir.
Klasik (Konvansiyonel) / Yoğuşmalı kombi arasındaki fark nedir?
Yoğuşmalı Kombiler ile klasik (konvansiyonel) kombiler çalışma prensibi olarak benzerlik gösterirler. Yoğuşmalı Kombilerin klasik kombilere oranla farkı, atmosfere atılan atık gazın sıcaklığının da ısıtma için kullanılabilmesidir. Yoğuşma veya yoğunlaşma teknolojisi ile atmosfere atılan gaz halindeki su buharı yoğuşturularak sıvı hale dönüşmesi sağlanır. Bu esnada su buharının gaz halden sıvı hale geçişi ile ortaya çıkan ısı, ısıtma için kullanılabilir hale gelir.
Kombi ile ısınmak güvenli midir?
Kombilerde alev sönmesine, gaz kaçaklarına, aşırı sıcaklık ve soğukluğa, baca tepmesine ve baca çekmemesine karşı TSE' nin koymuş olduğu her türlü önlem ve tertibat alınmıştır. Bu özellikler sayesinde kombiler oldukça güvenli cihazlardır.
Kombi seçimi yaparken nelere dikkat edilmelidir?
Kombi seçimizi yaparken oturduğunuz evin ısı kayıplarına dikkat edilmelidir. Isı kayıplarına etki eden bazı önemli hususlardan bahsedelim;
Oturduğunuz dairenin cephesi ısı kayıplarına direkt olarak etki etmektedir. Kuzey cepheli dairelerin ısı kayıpları diğer yönlere cephesi olan dairelerden daha yüksektir.
Oturduğunuz binada yalıtım mevcut ise ısı kayıpları daha az olacağından dairenizin ısınma ihtiyaçları farklı olacaktır. Isı yalıtımı yakıt tüketiminde büyük tasarruf sağlamaktadır.
Oturduğunuz dairenin apartman içerisindeki konumu, alt ve üst dairelerin boş veya dolu olması ısı kaybını etkileyen faktörlerdir. Örneğin; ara katta yer alan, alt ve üst katları dolu olan dairelerin ısı kayıpları daha az olmaktadır.
Oturduğunuz dairenin m2 alanını tek başına ısı kaybı ile ilişkilendirmek doğru olmaz. Evinizin büyüklüğüne ek olarak sahip olduğu dış cephe alanı büyüklüğünün hesaba katılması gerekmektedir.
Evinizde bulunan kapı ve pencereler ısı kaybı için kritik bölgelerdir. Kapı ve pencerelerinizin sayıları, yüzey alanı ve ısı gerçirgenliği gibi özellikleri ısı ihtiyaçlarınıza etki etmektedir.
Dairenizin tesisat özellikleri de ısınma performansına etki etmektedir. Radyatörlerinizin odalarda yerleştirildiği konumların ve uzunluklarının evinizin ısı ihtiyacı doğrultusunda seçilmesi gerekmektedir.
Ayrıca, kombi birleşik bir cihaz olup, kullanım suyunu ısıtmak için de kullanılmaktadır. Sıcak su konforunun artırılmasına bağlı olarak da cihaz kapasitesinin büyütülmesi gerekebilir. Örneğin; kombinin monte edileceği mahalde birden fazla banyo kullanılıyor ise ısıl gücü 24 kW kapasitenin üzerindeki (28 kW, 30 kW veya 35 kW kapasiteliler) ürünlerin kullanılması gerekmektedir. Bunların kullanımı ile yüksek debilerde sıcak su temini yapılabilir. Detaylı ısı kaybı hesabı ve keşif için DemirDöküm Yetkili Satıcılarına başvurabilirsiniz.
Kombi ilk çalıştırma kim tarafından yapılıyor, ben çalıştırabilir miyim?
İlk çalıştırma işlemi DemirDöküm Yetkili Servisleri tarafından ücretsiz olarak yapılmaktadır. Cihazların Yetkili Servisler dışındaki şahıslar tarafından devreye alınması yasaktır. Bu durumlarda cihazlar garanti kapsamından çıkmaktadır.
Kombimi en ekonomik nasıl kullanabilirim?
DemirDöküm kombilerde opsiyonel olarak verilmekte olan kontrol tertibatları ile (oda termostatı, termostatik radyatör vanası) cihazın daha ekonomik çalışması sağlanabilir. Cihazın ısıl gücünün kullanılan radyatör ısıl gücü ile uyumlu olması gerekmektedir. Cihaz ilk devreye alma işleminde ısıl güç ayarı DemirDöküm Yetkili Servisleri tarafından yapılmaktadır.
Kombiyi kısa süreliğine açıp kapatmak tasarruf sağlar mı?
Kombiyi belli zaman aralıklarıyla kısa sürelerde çalıştırmak; hem daha fazla yakıt tüketimine, hem de cihazın ömrünün azalmasına neden olabilir. Bunun yerine kombinizi; kısık ayarda sürekli çalıştırmak, daha az yakıt tüketimi sağlayacaktır.
Oda termostatı ne işe yarar?
Kullanıcı tarafından ayarlanabilen sıcaklık değerine bağlı olarak, termostatın bulunduğu bölgede hassas sıcaklık konforu sağlanmaktadır. Oda termostatı, ortam sıcaklığına göre kombiyi açıp kapatarak, yakıt sarfiyatını azaltmaktır
Kombi bakımının yapılması önemli midir?
Isıtma sisteminize yapılacak düzenli bakım, cihazınızın ve tesisatınızın ömrünü uzatır. Kombinizin bakımı yapılarak daha verimli ve daha sorunsuz çalışması sağlanır. Bu sayede, verimli çalışan kombinin tüm kapasitesinden yararlanarak yakıt tasarrufu elde edilir.
Kombi bakımı ücretli midir?
Kombi bakımı ücretlidir. Bakım kapsamında kombiye ait komponentlerin hepsinin bakımı ve temizliği yapılmakta; kalorifer tesisatı ve su basıncı kontrol edilmekte, bacalı modellerde baca çekişi kontrol edilmektedir.
Kombi montajı ücretli midir?
Kombi montajı ücretlidir. DemirDöküm kombi satış fiyatlarına kombi montaj ücreti dahil olmayıp, montajı yapan DemirDöküm Yetkili Satıcısı veya tesisatçı firmaya ödenmektedir.
Kombinin tükettiği gaz miktarı neye bağlıdır?
DemirDöküm kombiler mekanın izolasyonu ve kullanım şartlarına göre modülasyonlu olarak çalışma özelliğine sahiptir. Bu özellik kombinin sık devreye girip çıkmasını engelleyerek yakıt tasarrufu sağlamaktadır. Gaz tüketimi kombinin kullanıldığı ortamın izolasyonu, konfor sıcaklığı, dış hava koşulları ve kombi kapasitesine bağlı olarak değişkenlik arz eder.
Kombinin su basınç ayarı kaçta olmalıdır?
Manometreden okunacak basınç değerinin 1-2 bar arasında olması gerekmektedir. Atron kombi gibi hem analog hem dijital manometreye sahip kombilerde bu değerler kolaylıkla takip edilebilir.
Kombi arızalandığında ne yapmak gerekir?
Kombinizin arızalanması durumunda 0850 222 1 833 numaralı Müşteri İletişim Merkezi'ni arayarak servis talebi oluşturabilirsiniz.
Kombi Hata Kodları
- F01 Hata kodu : Aşırı ısınma hatası; gidiş hattı üzerindeki su sıcaklığı aşırı artarsa ortaya çıkan hata kodudur. Değerler normale dönse bile cihaza reset atılması gerekmektedir. Hatanın sık tekrarlanması durumunda servis randevusu almak için 0 850 222 1 833 numaralı telefondan DemirDöküm Müşteri İletilişim Merkezi (MİM) irtibata geçebilirsiniz.
- F04 Hata Kodu: İyonizasyon Hatası; brülör üzerinde alev oluşmuyorsa (ateşleme bir nedenle başarısız oluyorsa veya alev kesiliyorsa) ortaya çıkan hatadır. Cihaza reset atmak gerekir.
- F05 Presostat hatası : hava akışını hissetmezse kısacası atık gaz donanımında oluşan hata kodudur. Servis randevusu almak için 0 850 222 1 833
- F10 Tesisat suyu basıncı hatası : Tesisat suyu basıncı (0,8 bar) altına düşmesi durumunda ortaya çıkan bir hatadır. Tesisat basınıcının 1 ila 2 bar arasında kalacak şekilde tamamlanması gerekir. Çok sık tekrarlanması durumunda servis almak gerekebilir. Servis randevusu almak için 0 850 222 1 833